Stodółka, kontener i silos

Kategorie: Architektura, Design | Tagi: Amagansett, Aure, , drewno, MB Architecture, , , TYIN tegnestue, Woodland | 27 września 2011
Post

Wakacje w magazynie na kajaki, spotkania ze sztuką w kontenerach i weekend w silosie na zboże… Kilka nietypowych budynków utrzymanych w konwencji recyclingu z górnej półki.

Domek letniskowy w Aure, Norwegia. Fot. dezeen.com

Stodółka

Drewniany, niepozorny i przypominający skromną bryłą stajnię z polskiej wsi domek letniskowy Steina Erika Sørstrøma w norweskiej miejscowości Aure powstał ze starego magazynu na łodzie

Zaprojektowali go architekci z grupy TYIN tegnestue.

Frontowa ściana składa się z uchylnych klap. Po otwarciu wszystkich ruchomych części budynek zamienia się w ciekawą przestrzeń z tarasem-pokładem.

Ściany wewnętrzne wykończone są surowym drewnem, a z sufitu zwisa kocioł, który może pełnić funkcję kominka i ogniska.

Tradycyjne, norweskie „magazyny” na łodzie i oprzyrządowanie służące do łowienia ryb stały się łakomym kąskiem dla miłośników niekonwencjonalnego designu. Z prostych szop zamieniają się w ascetyczne, urządzone ze smakiem, przytulne wnętrza domów letniskowych.

Domek letniskowy w Aure, Norwegia. Fot. dezeen.com

Kontener

W Amagansett (USA) wśród bujnej zieleni stoją dwa ponure prostopadłościany. W środku: ciekawe studio artystyczne zaprojektowane przez  MB Architecture dla klientki, która dysponowała budżetem w wysokości 60 tys. dolarów i powierzchnią  700 stóp kwadratowych (około 65 m2) , a dodatkowo chciała, by miejsce pracy znajdowało się możliwie blisko miejsca zamieszkania.

Wnętrze jest wysokie: z gotowych kontenerów usunięto podłogi i połączono to, co z nich zostało, z „piwnicą”. Krótsze ściany są przeszklone, a wnętrze dzięki temu dobrze doświetlone – idealne na pracownię artystyczną. Schody prowadzą z miejsca pracy do znajdującej się na górze przestrzeni „wypoczynkowej”.

Klatka schodowa to doskonałe miejsce na ekspozycję powstających w leśnym zaciszu dzieł sztuki.

Studio artystyczne w Amagansett, USA. Fot. Francine Fleischer/Dezeen.com

Silos

Nad rzeką Provo w Woodland (USA) znajdują się silosy pełniące funkcję domu mieszkalnego. Budynek został zaprojektowany przez grupę Gigaplex Architects dla samotnego mężczyzny, którego czasem odwiedzają wnuki, a w weekend – znajomi.

Dwa metalowe silosy na zboże zostały zaadaptowane na budynek mieszkalny. Południowa ekspozycja domu umożliwia wykorzystanie energii słonecznej – zwłaszcza w miesiącach zimowych.

Dom-silos w Woodland, Utah. Fot. gigaplexdesign.com

Powierzchnia „okrąglaka” to 1800 stóp kwadratowych (około 167 m2). Sypialnie znajdują się w tzw. „boksach”, a kuchnia i łazienka bardziej przypominają ekskluzywne, nieprzeładowane apartamenty, niż wnętrza „blaszaka” na zboże.

Kuchnia i łazienka w silosie w Woodland. Fot. gigaplexdesign.com

Źródła:

Naust paa Aure by TYIN tegnestue, DeZeen Magazine

Container Studio by MB Architecture, DeZeen Magazine

Gigaplex Architects

8 komentarzy

  • for_ta | Wrzesień 28th, 2011 @ 8:09 am | Odpowiedz

    ach, chciałabym mieć taką pracownię… piękne miejsce, niesamowite wnętrze

    • ul | Wrzesień 30th, 2011 @ 2:40 pm | Odpowiedz

      Tylko z zewnątrz niezbyt zachęcające…

    • MR | Wrzesień 30th, 2011 @ 2:41 pm | Odpowiedz

      ja też:)))))

  • MarcinL | Wrzesień 30th, 2011 @ 2:39 pm | Odpowiedz

    Ale ta „stodoła” jest w środku fantastyczna! Myślę, że niejedna osoba marzy o takim domku na lato… np gdzieś na Mazurach

  • Edal | Wrzesień 30th, 2011 @ 3:42 pm | Odpowiedz

    silos piękny wspaniale wygląda wewnątrz

  • R | Wrzesień 30th, 2011 @ 5:44 pm | Odpowiedz

    Te silosy to po prostu szczyt moich marzeń. Tyle okien, taki duży balkon

  • here. | Styczeń 5th, 2015 @ 7:01 am | Odpowiedz

    Excellent post. I certainly appreciate this website. Keep writing!|

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>